Les melmelades catalanes que obtenen premis internacionals!

 In Antonieta

Melmelades que rescaten el millor de la tradició familiar i el valor de la feina artesanal. Així es pot resumir la tasca que realitza Rubén Canals al front de l’obrador Conserves Antonieta d’Albesa.

Gràcies a la seva àvia Antonieta – d’allà l’enorme herència que va donar nom a la marca – és que és possible que Rubén i tres generacions de la seva família visquin de l’agricultura, específicament de la producció de fruita i ara, amb conserves Antonieta, marquen un nova fita transformant la seva matèria primera en melmelada, ubicat al magatzem de casa a Albesa, a 10 quilòmetres de Lleida.

Fa menys d’un any van acabar l’obrador que va donar a llum el primer pot de melmelada de taronja amarga que, a el cap d’uns pocs mesos, ja collia el seu primer premi en el certamen més important del món sobre melmelades de fruita cítrica, el The World ‘s original Dalemain Marmalede Awards, que se celebra anualment a Cumbria (Regne Unit).

“Un pot de melmelada ha de ser com si et estiguessis menjant una fruita de l’arbre“, ens comenta en Rubén

En l’edició que es va celebrar el maig d’aquest any es van presentar més de 3.000 propostes provinents de 43 països. “No havien passat ni sis mesos que produïm el primer envàs de melmelada i la vam enviar al concurs principalment perquè volíem una resposta del que opinava el jurat. No pensavem que guanyaria”, manifesta Rubén Canals, propietari de l’obrador. La textura i l’espessor de la seva melmelada de taronja amarga amb safrà va ser el que més va agradar al jurat i la raó per la que es van dur un dels segons i tercer premis, respectivament, en la categoria de melmelades artesanes.

La tradició i la modernitat unides per oferir un producte únic: una melmelada sense sucre comú, mantenint el gust de la fruita sense afegits. No hi ha major secret que la cura del cultiu i de la seva posterior producció. “Totes les fruites amb les que treballem surten del nostre camp. La clau és escollir les millors. Jo prefereixo quedar-me amb 6 a 10 melmelades i fer-les bé que tenir-ne 40 i no aconseguir sempre la qualitat adequada. Un pot de melmelada ha de ser com si et estiguessis menjant una fruita de l’arbre”, expressa Rubén.

El mètode de cocció també és un diferencial en la tradició familiar que perdura en les Conserves Antonieta. “La cocció la fem al buit. Així, a baixa temperatura no alterem el color del producte com tampoc perdem les vitamines de la pròpia fruita. Fem que durant dues hores de cocció a foc lent no hi hagi oxigen, la fruita aconsegueix el punt d’ebullició però realment la temperatura és baixa, de manera que puguis concentrar més i pujar el nivell de sucre de la mateixa fruita“, ens comenta.

El resultat? D’aquesta manera s’obté una melmelada més sana, sense sucres afegits i amb totes les seves propietats ja que en la pell de la fruita es concentra tot el valor nutricional. Així mateix, no incorporen cap gelificant.

A més de les seves melmelades de taronja amarga, que la setmana passada va ser novament guardonades per l’International Taste Institute de Brussel·les amb el premi de “Sabor Superior”, també produeixen melmelades de préssec, figa, pera i almívar. L’elaboració sempre és totalment artesanal, seguint la tradició que va aprendre des de molt petit, conservant tots els secrets de la seva àvia Antonieta. La melmelada és un producte que ha sabut traspassar totes les barreres. Si en un principi només era un complement més de plats dolços, la nova cuina ha propiciat que pugui encaixar en qualsevol menjar. El negoci familiar darrere de Conserves Antonieta, conscients d’això, ha creat diferents receptes fantàstiques per complementar qualsevol plat dolç o salat, carns o peixos o reduir o intensificar un sabor.

Recent Posts

Leave a Comment